Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2008 18:47 - Отворено писмо до “Господари на ефира”
Автор: hristianstvo Категория: Други   
Прочетен: 5241 Коментари: 2 Гласове:
1



от Данаил Танев

imageЗдравейте! Пиша това писмо във връзка с предаването Ви на 13.02.2008г. Първо искам да изкажа положителни думи спрямо вашите смели стъпки и постижения в областта на разследващата журналистика. Обществото определено се нуждае от обективна информация, както и от активно действащ коректив.

За съжаление, не мога да отнеса тези думи към предаването Ви от 13 февруари, 2008г.

Тезата, която изказахте, че изданието на Новия Завет, отпечатано от организацията „Гедеон” е фалшиво е абсолютно погрешна. Това е неверен факт, който вие заявихте пред обществото. Познавайки вашия професионализъм съм убеден, че ще обърнете внимание на фактите, които съм изложил по-долу. 

Кои са Гедеон?
„Гедеон” е нестопанска международна организация, която има над 260 000 члена и незнаен брой доброволци по целия свят. Дейността им започва през 1908 година. Хора, от всякакъв произход и социално положение даряват за отпечатване на Новия Завет и Библията. През тези 100 години от съществуването си са раздали над 1.3 милиарда Нови Завети и Библии по целия свят; над 500 милиона през последните 10 години; 70.7 милиона през последната година; средно на всяка секунда раздават по 2 Библии в целия свят. 

Превод
Гедеон няма собствен превод! Гедеон е организация, която организира издаването на Библии и Нови Завети в над 180 страни по света, за да могат хората да ги имат безплатно. Българското издание, отпечатано от същата организация е официален превод от 1924 година на Придворната печатница в София. Екипът от професионалисти, работил над нея включва светила като T. Найденов, Дж. Бауърд, М. Добровски и Дж. Сечанов. 

Разликата, която посочихте в предаването, между православната Библия и изданието, отпечатано от Гедеон, изобщо не беше разминаване, а предаване на един и същ текст с различни думи – единия с по-стар, а другия с по-съвременен български език. Съдържанието е същото!

Резултати
Издания на Библейски текстове от Гедеон присъстват във всички болници и във всяка една хотелска стая на множество западни страни, като САЩ, Германия и много други. Има хиляди доказани истории за хора, които са стояли отчаяни в хотелските си стаи и са възнамерявали да се самоубият. Тогава намират издание на „Гедеон”, започват да го четат и връщат надеждата и желанието си за живот.

Мисля, че е цинично да плюем една такава благородна кауза, която спасява живота на много хора. По-скоро, може да се поучим от нея. А ако нашите деца, за които изразихте притеснения, че могат да пострадат от издание на Гедеон, четяха Библията повече, доста от проблемите, с които сега се борят, нямаше да ги има.

Няколко въпроса:

- Защо предаването „Господари на ефира” представи неверни факти на зрителите си, а именно, че Новия Завет, издаден от организацията „Гедеон” е фалшив?

- Защо екипът не е направил професионално журналистическо разследване, за да разбере, кои са организацията „Гедеон”, какво е това издание и да предостави тези факти на зрителя, който да има шанса да си направи собствени изводи?

- Защо дискриминират всички останали християнски общества и дейности, като индиректно заявявате, че всяко нещо, което не излиза от Българската православна църква, е фалшиво?

- Защо отново се използват популистки и манипулативни приоми, като се намесва безопасността на децата, която в този случай по никакъв начин не е застрашена?

- Твърдението, че българските национални религиозни убеждения са най-правилните, не е ли проява на шовинизъм и малоценност? Какво ни дава право да твърдим, че ние сме по-прави от другите народи?

- Какво ще направи екипа на „Господари на ефира”, за да опровергае невярната информация, с която урониха престижа на една благородна световна организация? Има ли нужната доблест, в следващото си предаване да каже на своите зрители, „Съжаляваме, направихме грешка.”?

Не искам да правя догадки какви са причините за професионално-неетичния и неиздържан репортаж. Наистина се надявам да е просто грешка от ваша страна и да не е плод на манипулативна стратегия, или поръчка от по-високи инстанции. Българският народ е достатъчно стресиран и не се нуждае от допълнителна психоза по несъществуващи проблеми.

Реших, че е важно да прочетете моя зрителски отклик. Наистина ще се радвам на адекватна и достойна реакция по случая от Ваша страна, в името на истината, и доброто на българския народ.

С уважение,
Г-н Д. Танев
14.02.2008г.

Източник: www.dovebulgaria.org



Тагове:   писмо,   Отворено,


Гласувай:
1



1. анонимен - Syglasen sym
20.06.2008 22:40
Naistina tova beshe nqkak si ne na mqsto.Sys skrit kontekst na poslanieto:hora ne priemaite nadejdata idvashta ot istinata.Bqgaite ot neq che ste zeme da vi se otvorqt ochite i nqma da moje da vi lyjat.
цитирай
2. анонимен - Безкомпромисното евангелие
30.07.2008 14:27
Абсолютно съм "ЗА" позицията на Данаил Танев, зная за него и цялото у семейство- баща му е пастор, почти цялата фамилия служи на Господа. Наистина има нужда от такива изявени позиции. Но нека не забравяме Словото на Господ Исус - ние воюваме със самият лъжец и бащата на лъжата (Евангелието на Йоан), той е покрил умовете на хората от този свят (ап. Павел), Сатана е и човекоубиец... Искам да кажа- да, добре, о.к. за писмото, но като християни ние какво искаме всъщност?! Обществена приемственост и позиция?! Може би искаме "Господари на ефира" да проведат телевизионен курс "Аз и моята библия"?!! Понякога ние, християните забравяме няколко прости истини : -1- ние сме от друг род, с друга родина и друг Господар, Който Беше потресаващо екзекутиран, за да ни има за Себе Си!!! -2- ние сме във вечна война- не можеш да искаш спортсменство от едно изродено творение (Сатана), или от неговите роби! -3- ДОКОГА ЩЕ ПРЕДЛАГАМЕ МИР И ЛЮБОВ НА ТОЗИ СВЯТ?!!! Коооолко заблудни години ще минат, за да се върнем при простотата на Голгота?! -4- затова предлагам да се молим повече и нашата позиция да е ясна, библейска и радикална : " Господари на ефира, ни ви пишем не като някакви евангелистични овце, но като освободени от греха чрез жертвата на Голгота хора : не говорете групости и лъжи, които ви ги дават "отгоре" по адрес на Библията и Новият Завет, защото това е Словото на Живият Бог! Смятам, че достатъчно сме се заблуждавали, че сме християнска нация- България е една езическа и Богохулна нация, нуждаеща се от Спасителя! Покайте и внимавайте какво говорите, защото Бог Е Жив! " . С уважение : Владимир Минев, гр. Перник.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 517632
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031