Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.08.2008 10:13 - Кабелна телевизия „ЕВРОКОМ- ЦАРЕВЕЦ” заблуждава обществото
Автор: hristianstvo Категория: Други   
Прочетен: 3791 Коментари: 1 Гласове:
0



До:
КОМИСИЯТА ПО ДИСКРИМИНАЦИЯ КЪМ НС
ДИРЕКЦИЯ ПО ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА
СЪВЕТ ЗА ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ
КМЕТА НА ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО
ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ- ВЕЛИКО ТЪРНОВО
БЪЛГАРСКИ ХЕЛЗИНСКИ КОМЕТЕТ
ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОКОМ- ЦАРЕВЕЦ
ВЕСТНИК БОРБА
ВЕСТНИК ЯНТРА ДНЕС

О Т В О Р Е Н О П И С М О

от НИКОЛАЙ СТЕФАНОВ СТЕФАНОВ, в качеството си на
пастор на ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН”
адрес в гр. Велико Търново, ул. „Александър Бурмов” 85

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Обръщам се към Вас по повод излъчения на 04.08.2008 г. материал по кабелна телевизия „ЕВРОКОМ- ЦАРЕВЕЦ”, насочен срещу религиозната общност, която представлявам, а именно ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН” - Велико Търново. В този репортаж телевизията изнася недостоверни факти, като прави коментар, при това очевидно, без предварително да се е запознала и проверила обстоятелствата относно регистрацията и дейността на църквата. Последната е представена като дейност на ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНА ВРАТА” - В. ТЪРНОВО, при това с невярното твърдение, че фондацията извършвала социални услуги и периодични дарения с цел привличане на по- голяма аудитория, манипулирайки обществеността, че едва ли не дейността на църквата се прикрива зад тази на фондацията, без да се провери, че в действителност двете институции имат напълно самостоятелен статут и самостоятелни дейности, при това регистрацията и учредяването на фондацията предхожда тази на църквата, а не обратното, както се твърди. По този начин се хвърля кал и по двете институции, без да се прави сметка за това, че се засяга основното право на гражданите посещаващи църквата, каквото е правото на свобода на мисълта, съвестта и религията, а от друга страна, съвсем необосновано се опорочава и омаловажава дейността на фондацията и волята на нейните дарители. Наречен съм „самозван лидер”, което е грубо манипулиране и изопачаване на истината, тъй като съм ръкоположен за пастор съобразно вътрешния ред на църквата. Така аудиторията е въведена в заблуждение.

Освен това, считам, че чрез коментара към този материал, телевизията допуска насаждане на нетърпимост и нетолерантност в обществото ни към представляваната от мен религиозна общност, включително чрез своеволното твърдение, че „изповядват напълно и противоречиво по своето съдържание учението и се отделят от цялото и заживяват свой собствен живот” и пр.
Считам за необходимо да посоча, че ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН” - ГР. ВЕЛИКО ТЪРНОВО е регистрирана с удостоверение № 22/ 07.02.01 г., изд. от Кмета на Община В. Търново, на основание чл. 16 от ЗИ и чл. 2 от Наредбата за регистрация на ръководни органи на местни поделения на признати от Министерския съвет изповедания в РБългария /ДВ, бр. 87/1994 г./, като поделение на вероизповеданието ХРИСТИЯНСКА ЦЪРКВА „СИОН”, гр. Стара Загора.

Напомням, че с Решение № 5 от 11.06.1992 г. по конституционно дело 11/1992 г. на Конституционния съд на РБ е дадена характеристика на конституционното право на избор на вероизповедание и религиозни възгледи - чл. 37, ал. 1 от Конституцията. Прието е становището, че правото на вероизповедание е абсолютно основно лично право, непосредствено свързано с духовния мир на човешката личност, и като такова е ценност от висш порядък. Тази характеристика очертава и правния режим, регулиращ тази сфера. Изложени са няколко по-важни правомощия: право на свободен избор на вероизповедание и възможност за свободно упражняване на вероизповеданието чрез печат, слово, създаване на религиозни общности и сдружения, и тяхната дейност вътре в общността и извън нея като проявления в обществото. Изведена е и ролята на държавата, по отношение правото на вероизповедание, а именно, че държавата, е длъжна да осигури условия за свободно и безпрепятствено, във всяко отношение, упражняване на личното право!
на вероизповедание на всеки български гражданин.

Фактът, че религиозните дейности, независимо за какъв вид вероизповедание става дума, са такива, които несъмнено засягат определена група хора, изразяват се в определен тип социално и междуличностно отношение и по този начин директно рефлектират върху цялото общество, е общоизвестен. Това е достатъчен аргумент да мотивира мен, а надявам се и Вас, да съдействаме за толерантно отношение спрямо всеки изповядващ определена религия български гражданин и да се противим на всеки опит да се позори публично религиозна общност, какъвто е и случая с цитирания по- горе материал, излъчен по КАБЕЛНА ТЕЛЕВИЗИЯ ЕВРОКОМ - ЦАРЕВЕЦ.

Ето защо се обръщам към Вас с молба да изразите позицията си по случая, както и да предприемете необходимите мерки съгласно дадените Ви по закон правомощия, включително и да наложите съответните санкции, за да стане ясно, че българското общество е нетърпимо към подобни прояви на нетолерантност и дискриминация, при това при условия на непрофесионално и неетично отношение от страна на телевизионния оператор, който представя и разпространява в публичното пространство недостоверна информация.

В допълнение заявявам, че считам работата на медиите за жизненоважна за обществото ни. Очаквам същата да се изразява в отразяване на факти и обстоятелства, действително възникнали в обективната действителност. Противното считам за недопустимо, тъй като води до манипулиране на общественото мнение. В този смисъл и във връзка с посочените по-горе аргументи, изразявам готовност да съдействам за установяване и правилното отразяване на действителното фактическо положение във връзка със случая.

С уважение,

Пастор Николай Стефанов




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - всяко подобно излъчване засяга религиозните права на всички библейски християни в България
01.01.2009 14:35
подкрепям отвореното писмо на пастор Николай Стефанов и като християнин и пастор на Евангелска Петдесятна Църква - гр.Червен бряг и гражданин на Република България изразявам открито своето несъгласие с подобни изяви в Българските медии, които накърняват изконното право да всеки българин да вярва в Христос по различен от православието начин. крайно време е България да започне да разбира и осъзнава нуждата си от евангелските християни, които проповядват Христос от Библията и с цялото си сърце желаят, молят се и работят за духовния и материален просперитет на нацията ни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 520106
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930