Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.08.2009 14:41 - Дипломати от 14 европейски страни се срещат с евангелски пастор в Беларус
Автор: hristianstvo Категория: Новини   
Прочетен: 3940 Коментари: 0 Гласове:
0



Дипломати от 14 европейски страни се срещат с евангелски пастор в Беларус
София 28.08.2009г. На 25 август, 2009г. посланиците на 14 страни от Европейския съюз се срещнаха с Вячеслав Гончаренко, пастор на евангелската църква "Нов живот" в Минск, Беларус. Срещата се проведе в посолството на Франция в Беларус. В нея взеха участие дипломатите на Унгария, Германия, Ирландия, Италия, Латвия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Чехия, Швеция и Естония и представителят на Европейската комисия в Беларус.

Повод за срещата е развитието на случая с евангелската църква «Нов живот» в Беларус. Преди седмица Градският изпълнителен съвет на Минск с едностранно решение юридически присвои тяхната земя и сграда, чрез вписването им в актива си. Това се случи след редица съдебни дела водени в продължение на няколко години и в опити на властта неправомерно да отнеме собствеността на християните на ул. «Ковальова» 72 в Минск.

По време на срещата с посланиците от Европейския съюз пастор Слава Гончаренко е отговорил на въпроси свързани с конфликта на църквата с градските власти. Дипломатите искали да разберат дали в действителност властите са направили конкретно предложение за обещетение, според информация излъчена от Националната телевизия във връзка със случая.

Слава Гончаренко уточнил, че направените предложения от страна на властите до момента са неравностойни като замяна и не са подкрепени с нищо, поради което членовете на църква «Нов живот» не могат да се доверят на подобни обещания. По време на срещата той подчертал, че «конструктивен диалог с властите е възможен, едва когато на църквата бъде върнато всичко, което незаконно й е отнето.»

По този повод пресцентърът на Апостолска реформирана църква разговаря тази сутрин по телефона с г-жа Галина Бъчварова, консул на Република България в Беларус и временно ръководещ мисията. Тя уточни, че не е присъствала на срещата и страната ни не може да излезе с позиция по този въпрос, тъй като касае църковна общност. На въпрос дали България би се присъединила към решението на страните членки от ЕС по случая, тя каза че към момента не може да даде отговор.

На 25 август т.г. политици, общественици и културни дейци от Беларус излязоха с писмо в подкрепа на «Нов живот» до управляващите, в което те настояват властите да  спрат преследването на протестантските вярващи в страната и да върнат сградата на църквата.

Апостолска реформирана църква през последните две години организира кампании за информиране на обществеността, вследствие на които са били изпратени над 800 писма от граждани в подкрепа на църква «Нов живот».

През месец март 2008г. по повод нареждане на властите за напускане и събаряне на дома на Слава Гончаренко в срок от четири дни, у нас бе сформиран Инициативeн комитет за защита на свободата, демокрацията и човешките права в Беларус. На 18 март м.г. Инициативният комитет организира мирен протест пред посолството на Беларус в София, а шест месеца по-късно, неговият основател - г-н Георги Бакалов не бе допуснат да влезе в Беларус.

Правителството на Александър Лукашенко управлява под формата на диктаторски режим от 1994 г. Международната общност, както и Европейският съюз, въз основа на множество факти, са осъдили фалшифицирането на изборни резултати и арестите на граждани с различни политически възгледи. Европейските външни министри са удължили съществуващата от 1996 г. забрана за пътуване в Европейския съюз на Александър Лукашенко и 30 от министрите в неговия кабинет.

източник: www.apostolos.bg


Тагове:   Беларус,   страни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 520281
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930