Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2008 20:22 - ПАСТОРА НА ЦЪРКВА НОВ ЖИВОТ В БЕЛАРУС Е ЗАПЛАШЕН СЪС ЗАТВОР
Автор: hristianstvo Категория: Политика   
Прочетен: 2447 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 05.02.2008 20:30


Призив до християнската общност


imageСитуацията с църква "Нов живот"в Беларус през последните няколко дни се изостри. Пасторът на църквата Слава Гончаренко, който е също Епископ на Съюза на християните на пълното евангелие, включващ 60 църкви на територията на Република Беларус, беше заплашен от администрацията на прокурора на Московски район на Минск с криминалнаотговорност за нарушаване реда на провежданите официални проверки.


Принудени сме да се обърнем към обществеността във връзка с влошаване на ситуацията на църква "Нов живот". Напомняме, че през август 2005г. Градският изпълнителен комитет на Минск взе незаконосъобразно решение за насилствено закупуване на сградата на църква "Нов живот". Това решение беше обжалвано в съда и през 2005-2006 различни юридически инстанции приеха близо 10 незаконни решения в тази връзка.


imageКогато Върховният икономически съд също отказа да отмени неоснователната присъда от Градския изпълнителен комитет, вярващите бяха принудени да преминат към отчаяни/крайни действия - да обявятпост-гладна стачка в защита на техните права и собственост. Това се случи през октомври 2006 година и продължи 23 дни. Близо 200 християни участваха във стачката шест от тях бяха приети в болница, на четири им беше оказана интензивна грижа, в резултат на изтощението.


По време на гладната стачка пастор Слава Гончаренко бе поканен на събрание с Олег Пролесковски, асистент на президента на Беларус Ал. Лукашенко. От името на президента на Беларус той обеща подкрепа и предложи да се разреши ситуацията на църква "Нов живот" по законен път. (legal framework). След жалбата на църквата във Върховния икономически съд, нейния председател В. Каменков отмени всичките десет предходни решения направени в полза на Градския изпълнителен комитет. През ноември, 2006г. случаят беше възложен на Върховния икономически съд със стартиране на нов съдебен процес. За съжаление от тогава до сега делото на църквата все още не е приключило. Последното съдебно заседание се проведе през април, 2007г. и оттогава решението по делото се отложи за неопределен срок.


imageКогато стана ясно, че ситуацията със собствеността на църквата продължава да стои нерешена, на общо църковно събрание вярващите взеха решение да продължат преустановените си през ноември 2006 годинадействия чрез гражданско неподчинение, но в по-различен формат - да недопускат до сградата държавните органи, които имат правомощия даналагат глоби.


В края на 2007 година натиска на държавните служители се възобнови. В продължение на повече от една година вярващите не бяха обезпокоявани от държавните служители. От края на 2007 година обаче представители от шест Отдела за наблюдение посетиха църквата за да инспектират сградата. Всичките тези посещения са инициирани от Градския изпълнителен комитет. Това беше повтаряно всеки път от служителите идващи на посещение.


Силно сме убедени, че Градския изпълнителен комитет на Минск планува да създаде ситуация в която църква "Нов живот" изкуствено е превърната в закононарушител. Администрацията на прокурора от Московкия район на Минск предупреждава пастор Слава Гончаренко, че той не може да възпрепятства държавните служители от влизането им в сградата, в противен случай той ще носи отговорност за административно и правно нарушение. Ние неколкократно сме заявявали нашата позиция за недопускане на служителите-инспектори в сградата - докато незаконосъобразното решение на Градксия изпълнителен съвет за принудително закупуване на сградата не бъде отменено!


Молим всеки един, който не е безразличен към сегашната ситуация да ни помогне с молитва, информационна подкрепа, писане на писма до властите в Беларус:

Администрацията на президента на Република Беларус

Приемна, ул. Карл Маркс №38, Минск 220016

Офиса на Главния Прокурор на Република Беларус

ул. Интернаъионалная №22, Минск 220050

Нека Господ ви благослови!

Членовете на Църква "Нов живот"
Минск

http://www.newlife.by/







Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 519710
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930