Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2009 15:57 - Променен живот в затвора на системата
Автор: hristianstvo Категория: Политика   
Прочетен: 4576 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 17.09.2009 16:00


Променен живот в затвора на системата 09.16.2009 | държава, общество imageИскам да ви разкажа накратко за един човек, който преживява пълна трансформация в живота си докато е зад решетките. Променен вследствие на среща с Христос. Промяна, която управата неколкократно отхвърля. Oтхвърля, понеже Христос не е дошъл с расото на традиционната за страната ни религия. Това е случая на един рецидивист и закоравен престъпник, чиято промяна проправя път за спасение на мнозина като него.

Името му е Тодор Тодоров – Хановски. Намира се в бургаския затвор, където излежава остатъка от 15 годишната си присъда. Въпреки очевидната за всички около него коренна промяна, той остава в сянката на престъпното си минало, що се отнася до действията на властимащите в България.

Тодор Хановски започва своята промяна в ареста на гр. Ямбол през 1996г. докато чете "Бягай, малкият, бягай!" - историята на Ники Круз - престъпник, преживял коренна промяна в своя живот, благодарение на вярата си в Бог. Там, в ареста, Тодор решава, че същия Бог може да промени и него, така че отправя молитвата си към Небето: "Боже, моля Те, промени ме!"

Успява да си намери Библия и тя става негово настолно четиво. Промяната в него става очевидна за всички. От човек, от когото криели вилиците в затвора, за да не нарани с тях другите и на когото се наложило да променят фамилията, поради ужаса който е всявяла сред затворниците, той се превръща в инструмент в ръцете на Господа.

Много от тях се обръщат към Христос, станали свидетели на промяната в начина на живот и отношението на Тодор. За тази промяна голяма роля изиграва и служението на апостол Христо Кънев и група хора от църква «Правда, мир и радост в Святия Дух» в затвора, стартирало през 1999г.

Един от тези променени хора е Любомир, който след смъртта на баща си като дете, израства по интернати, откъдето попада на улицата. Оттам на силовите групировки и по-късно в затвора. Благодарение на Тодор, Любомир сега е променен човек, преживял променящата сила на Христос. От две години той е извън стените на затвора, отговорен съпруг и бъдещ баща.

Тошко понастоящем помага с духовната грижа и пастируването на църквата в затвора. Моли се за болните и мнозина от тях са изцелени от Бог. Той помага на много от затворниците да оставят бунта, като ги довежда до вярата и познаването на Христос.

Междувременно Тодор среща голямо неразбиране от страна на затворническата управа относно вярата си. Той е евангелист – човек, решил да живее според Божието слово – Библията, а не според традициите на хората. Това управата не успява да промени, въпреки опитите си да го пречупи.

Тодор досега е подавал няколко пъти искане за условно предсрочно освобождаване. Последната, от месец юли т.г. e отхвърлена oтново, а в мотивите е записано следното: «Не е склонен да промени поведението си в обществено приемлива посока, особено когато обществото не приема нормите наложени от религиозното течение, към което се причислява-евангелската църква.

През 2007г. в Житарово създава напрежение в общността на основа на религиозните си убеждения и по този начин повлиява отрицателно на останалите лишени от свобода, което налага да бъде преместен в корпуса на Затвора-Бургас и заменен режима му от общ на строг.»

Опитът на Тодор да извади на светло случващото се в общежитието за превъзпитание от открит тип «З.О. Житарово» остава безуспешен, а «за урок» той е върнат обратно на строг режим в затвора в Бургас.

Официалните причини за отказ на условно предсрочно освобождаване на Тодор пораждат редица въпроси:

Доброто поведение, липсата на нарушения на вътрешния ред и ползата за отделния индивид и обществото от хора като Тодор не се ли считат за промяна в обществено приемлива посока?

Кои са нормитe «наложени» от евангелската църква, които обществото не приема?

Защо действия в защита правата на затворниците се третират като «отрицателно повлияло напрежение»?

Докога в България ще продължава да се насажда и толерира религиозна дискриминация?


За мен Тодор е пример на човек, който не търси своето си. Бог почита и благославя такива хора. А относно случващото в затворите у нас, силно се надявам, Бог да издигне хора, чрез които да донесе реформация и възстановяване на тези забравени от мнозина, но не и от Бог места.


Елена Димитрова, Михаела Джоргова


Източник: www.apostolos.bg image



Гласувай:
0



1. elina7 - Да, добре е написано, вярвам в промяната, но вярвам и в Бог.
17.07.2011 12:52
Добре е, че Бог върши чудеса и променя хората.
Но защо има упрек към управляващите ???
Нима Бог не е на своя трон ???
Бог има план, и ако нещата са така - така трябва да бъдат.
Това го казвам повече на себе си, защото не мога да видя грешка , която аз не правя. По лесно се вижда съчицата, отколкото гредата.
Бог да ви благослови ! Амин !
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 517660
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031