Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2006 17:12 - През 2008 г. документите ще имат чипове!
Автор: hristianstvo Категория: Други   
Прочетен: 4183 Коментари: 4 Гласове:
0



"Труд"  25 май 2006 , 30 стр.
Директорът на дирекция "Консулски отношения" в МВнР Иван Сираков:
През 2008 г. документите ще имат чипове!

Михайлина Димитрова


Иван
Сираков ръководи дирекция "Консулски отношения" в МВнР от февруари 2005 г. Роден е през 1950 а. в Пловдив, завършва немска филология в СУ "Св. Климент Охридски", доктор по философия. Дипломат от 1983 г., има специализация в Москва и в американския колеж на НАТО в Гармиш Партен-кирхен, Германия. Работил е в мисиите ни в Берлин, Виена и Мюнхен; а в София - в отдел "Кадри" и в Дирекция "Консулски отношения".

- Г-н Сираков, как се подготвя България за въвеждането на биометричните данни в документите за самоличност след приемането си в ЕС?

- Европейската комисия има регламент от 2004 г., в който са дефинирани изискванията към страните членки на ЕС за издаване на документи за пътуване със записани биометрични данни. Това са цифровата снимка и пръстовите отпечатъци. В приложението към Договора за присъединяване на България към ЕС е записано, че страната е длъжна да изпълни регламента към датата на влизане в Съюза.

Сегашните държави членки трябва да започнат да издават паспорти с електронен запис на снимка от 28 август 2006 г. Българските паспорти, които ще се издават след приемането на страната в ЕС, също ще съдържат такъв електронен запис. Що се отнася до пръстовите отпечатъци, Европейската комисия все още не е специфицирала електронния им запис.

У нас е създадена работна група в МВР с участие на представители на МВнР за привеждане на българските паспорти към изискванията на ЕС. Трябва да сме готови за издаването на електронни паспорти към края на тази година. А към края на 2008 г. всички видове документи за самоличност у нас ще съдържат чип с биометрични данни.

- Ще има ли такива данни в бъдещите български визи, които страната ще издава за трети страни като държава членка на ЕС?

- България вече провежда адекватна европейска визова политика. Това е една от областите, където България е постигнала почти пълна хармонизация с европейското и шенгенското законодателство. Преследват се две основни цели.

Първо, да се създадат максимално добри условия за граждани, които пътуват за икономическа, културна, спортна, туристическа дейност или заради личностни контакти.

Второ, компетентните български институции да могат успешно да предотвратяват опитите страната ни да бъде обект или транзитен пункт за незаконна миграция.

Вече използваме унифициран стикер на новата българска виза, който отговаря на почти всички изисквания на ЕС. В него са интегрирани защитни елементи, включително и допълнителна цветна снимка, които осигуряват висока степен на защита от фалшифициране.

Шест месеца преди датата на пълноправното ни членство в ЕС България ще получи допълнителните защитни белези, които ще включи във визовия стикер.

Европейската комисия вече има решение за събиране и обработка на биометрични данни при подаване на молбите за визи.

- Докъде е стигнала подготовката на визовата информационна система според европейските стандарти?

- В близко време тя ще съдържа модул, позволяващ събирането и обработката на биометрични данни - фотография и пръстови отпечатъци на лицата, кандидатстващи за български визи. В края на миналата година направихме пилотен експеримент в консулската ни служба във Виена. Осем български консулски служби ще получат до края на тази година биометрично оборудване. Така ще се постави началото на събирането на биометрични данни на кандидатите за български визи. Според решенията на ЕС първо ще се оборудват консулствата в страните от Северна Африка.

- Предвижда ли се издаването на нов документ за самоличност -временен паспорт за завръщане в България с по-дълга валидност?

- Сега посолствата и консулствата ни издават временен паспорт (пасаван) за завръщане в България за срок с валидност 6 месеца на наши граждани, които са в чужбина и не притежават документи за пътуване.

МВнР е предложило освен този временен документ да се предвиди и нов вид пасаван със срок на валидност до 12 месеца. Той да може да се използва от български граждани при наложителни пътувания, вкл. до трети страни.

Съгласно практиката в повечето европейски държави сме предложили още да се промени законодателството за издаване на паспорти с валидност до 10 години за определени възрастови категории.

Взето от www.pressboard.info


Тагове:   чипове,


Гласувай:
0



1. анонимен - Hi
01.09.2006 23:48
Да и не само на личните карти, а за имплатнтация на чип на челото и дясната ръка вече се говори, като инфоемационна и финансова система.
marssi
цитирай
2. анонимен - Да се подготвяме...
05.11.2006 14:24
Да, наистина ще започне слагане на чипове на челото и на ръката,точно както пише в библията.Тази система ще се въведе в целия свят и който си сложи ще бъде следен кадето и да отиде.Чиповете ще влияят и на психиката на хорта.
цитирай
3. val - Наистина са последните дни...
12.01.2007 09:26
Нека се екипираме с Божието всеоръжие и да бъдем дръзки за нашия Господ, защото Той заслужава!

Сега е времето да изпитаме сърцата си - готови ли сме да дадем живота си за Бога си?!!!
цитирай
4. анонимен - al
14.04.2007 01:24
neznam no se o4akva skoro da se 4ue informaciq za tez 4ipove ili implantanti eto malko informaciq tuka mislq 4e stava vapros za tezi 4ipove. http://bulgaria.indymedia.org/newswire/display/14346/index.php
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: hristianstvo
Категория: Други
Прочетен: 520283
Постинги: 74
Коментари: 278
Гласове: 247
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930